Eenkoorn

Eenkoorn, is lid van de grassenfamilie, Poaceae. Eenkoorn was de eerste grassoort die verbouwd werd op grotere schaal. Eenkoorn werd al in 7.600 voor Christus in en rondom Georgië, Armenië en Turkije geteeld. Echter doordat de opbrengst zeer laag was, werd eenkoorn gekruist. Hieruit is onder andere emmer ontstaan. Door deze ook door te kruisen is spelt en de huidige tarwe ontstaan. Eenkoorn is dus de voorouder van vele graansoorten, spelt, emmer, durum en tarwe.

Eenkoorn, ook wel kleine spelt genoemd, heeft de Latijnse naam Triticum monococcum, wat is afgeleid van de op de aarspil apart zittende graankorrels. Eenkoorn moet dus worden gepeld om het kaf van het koren te scheiden.

Eenkoorn heeft een zachte korrel en is smaakvoller en beter verteerbaar dan gewone tarwe. De voedingswaarde van Eenkoorn is hoger en het bevat als een weinige granen acht essentiële aminozuren.

Eenkoornmeel bevat zeer veel kleurstof luteïne en is daarom geel van kleur. Het bevat meer eiwit dan gele tarwe, maar heeft een zeer lage glutenkwaliteit. De smaak van eenkoorn maakt het exclusief.