Zwarte en Rode Emmer

In 2017 hebben we in de Slaege voor het eerst Zwarte Emmer geoogst, met een uitstekende bakkwaliteit. Daarna volgde ook de Rode Emmer.

Emmer is een nog oudere graansoort dan spelt. De korrel van de Schwarze / Rote Winter-Emmer, (Triticum dicoccum),  is hard en glazig en kan daarmee ook gebruikt worden voor het maken van pasta’s. De kleur van de korrel is goudkleurig echter de halmen op het land kleuren zwart cq. rood.

Emmertarwe is de oervader van harde tarwe (Triticum durum) en khorasantarwe of kamut (Triticum turgidum) en is historisch gezien de belangrijkste tarwesoort. De gedomesticeerde emmertarwe werd al vanaf 7000 v.Chr. verbouwd in onder meer Egypte. Ook is het een van de planten die ruwweg zo’n 2000-3000 jaar geleden in Nederland werden verbouwd op de zogenaamde raatakkers. (bron : wikipedia)

Net als spelt dient Emmer gepeld te worden : het kaf moet van het koren worden gescheiden. Het heeft een rijke wat zoete smaak en een laag glutengehalte. Het heeft ook unieke genetische eigenschappen en is daarmee belangrijk voor de biodiversiteit.