10 jaar geleden begon de Silvoldse samenwerking tussen akkerbouwer Jan Steverink en bakker Bert van Bakkerij Ten Have. Nog steeds loopt deze samenwerking prima want Bert noemt Jan zijn eigen akkerbouwer en de Slaegebroden verkopen zeer goed. Reden voor een feestje, uiteraard op Silvoldse grond.
Akkerbouwer Jan Steverink teelt sinds jaren verschillende soorten graan, waaronder spelt. “Dit is een oergraan met prima bakkwaliteit, dat in Nederland de laatste decennia een beetje uit de gratie is geraakt”, legt hij uit. “Jammer, want hoewel het nogal arbeidsintensief is – je moet de korrels eruit pellen – kun je er verrukkelijke dingen mee maken. Bovendien heeft het een goede werking op de darmen en is het nog hartstikke gezond ook! Daarom ben ik 11 jaar geleden gestart met het verbouwen van spelt in de Silvoldse Slaege, het gebied dat grenst aan de A-Strang, een aftakking van de Oude IJssel. De grond bevat hier veel oer en is heeft een vruchtbare bodem. Mijn granen worden gemalen door korenmolen De Vier Winden in Vragender. “Van de eerste oogst spelt en baktarwe bracht ik het eerste meel naar bakker Bert van Bakkerij Ten Have in Silvolde en hij was verbaasd over hoe goed hij daar brood van kon bakken. Puur, zonder toevoegingen. Toen is onze boer-bakker samenwerking begonnen, tot op heden met prima resultaten en in zeer goede verstandhouding”.
Bakker Bert van bakkerij Ten Have heeft er zijn specialiteit van gemaakt om te bakken met ambachtelijke technieken en grondstoffen. Zeker doordat diverse stagiaires bij Ten Have de kans kregen om onder begeleiding van het Ten Have team te experimenten mondde dit uit in diverse vakprijzen voor de ingebrachte broden. Daarnaast brengt bakkerij Ten Have iedere week een speciaal speltbrood onder de aandacht van hun talrijke klanten, welke speciaal daarvoor naar het Silvoldse marktplein afreizen. Hun desembrood zijn 100%spelt, dus zonder toevoegingen en alle speltbroden zijn E-nummer en Lactose vrij. Het blijft echter niet bij brood, ook koekjes, hartige en zoete broden gaan veel over de toonbank. Omdat de akkers van Jan Steverink in het gebied ‘de Silvoldse Slaege’ liggen, hebben de producten namen als Slaegebrood en Slaegekoekjes meegekregen. Hieraan zie je dat het echte streekproducten zijn. “Gemaakt van graan dat direct van het land naar de molen en de bakker gaat.‘Net als vrogger’ : Ambachtelijk geteeld, gemalen én gebakken!