Bezoek van het NBC, Nederlands Bakkerij Centrum Wageningen’, 27 juni 2017

Bezoek van het NBC, Nederlands Bakkerij Centrum Wageningen, en diverse bakkers uit den lande met als doel bezoek aan het graan in de Slaege. Bakkers, geïnteresseerd in het werken met duurzame streekproducten, kregen een rondleiding op ons bedrijf in Silvolde, waarna een wandeling volgde naar de akkers. De bakkers kregen uitleg over onze werkwijze en konden de diverse granen, (spelt, rode en gele tarwe, zwarte emmer) keuren op de akkers. Daarna volgde een gezellig broodbuffet met speltbrood van Bakkerij Ten Have

 

Met het NBC de boer op!

Nieuwe NBC Experience vertelt het verhaal van lokale granen

Wageningen – In juni organiseert het Nederlands Bakkerij Centrum een nieuwe Experience:

‘Bezoek aan de Boer: het verhaal van lokale granen’. Deelnemende bakkers krijgen een uitgebreide rondleiding met uitleg over het telen van lokale granen. De Experience wordt op 2 plaatsen in het land georganiseerd bij boeren die zich hebben gespecialiseerd in het verbouwen van lokale granen. Bakkers kunnen zich tot 6 juni 2017 inschrijven via www.nbc.nl.

Uit een rondgang langs bakkers blijkt dat er behoefte is aan meer informatie en verhalen over de teelt van lokale granen in Nederland. Het gebruik van lokale granen lijkt steeds populairder te worden en ontpopt zich tot dé manier om nog meer onderscheiden vermogen toe te voegen.

Programma

Bestaat de Nederlandse broodtarwe nog? Met welke rassen kunnen we brood bakken?  Wat is de kwaliteit van het lokale graan. Wat is het vakmanschap van de boer?  Hoe belangrijk is het vakmanschap van de boer?  Wat is de kwaliteit van onze Nederlandse grond en het weer. Wat is het verschil tussen zomer- en wintertarwe? Deze vragen en meer worden beantwoord tijdens de Experience ‘Bezoek aan de Boer: het verhaal van lokale granen’. Deelnemende bakkers gaan naar huis met  informatie, inspiratie en mooie verhalen die zij in hun winkels kunnen gebruiken.  Als klap op de vuurpijl krijgen alle deelnemers een artikel met beelden mee die zij kunnen gebruiken op hun sociale media kanalen, website en winkel.

13.00 uur            Kennismaking met Boerenlunch  met soep van de boerin

De boer vertelt:  neem u mee in het verhaal van zaadje tot graankorrel

14.00 uur            Oogsten & Opslag

Samen met de boer gaat u de schuur in om te zien hoe granen worden opgeslagen

Pellen en reinigen.

14.30 uur            Met de laarzen de klei in

Bezoek aan de akker onder begeleiding van de boer, het vakmanschap van de boer.

15.30 uur            Einde van de Experience

Waar en wanneer

In Gelderland zal de Experience plaatsvinden bij boerderij Jan Stevink in Silvolde en in Noord Nederland bij boerderij Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep. De exacte datum is afhankelijk van de groei van de gewassen.  Afhankelijk van het Nederlandse zon, regen en temperatuur  is de verwachting is dat het zal plaatsvinden op maandag of dinsdag op 19 / 20 juni of op  26/27 juni. Bakkers die zich inschrijven krijgen de definitieve datum in de eerste week van juni te horen. Inschrijven kan via www.nbc.nl.

NBC Experience

Het NBC deelt op alle mogelijke manieren haar kennis met bakkers. Bijvoorbeeld door het organiseren van thema evenementen waarbij leren en inspireren centraal staan. De ‘Bezoek aan de Boer’ Experience volgt op de succesvolle Oliebollen Experience en de Volkoren Experience.

Wil je bakken met het graan van deze boeren? Als vervolg gaan we in oktober/november met deze geoogste lokale granen heerlijk brood bakken in de Lokale Granen Works.