Bakkersbijeenkomst 9 november 2015

Op 9 november 2015 hebben de slaege bakkers elkaar opnieuw ontmoet bij Restaurant en bakkerij Vroeg te Bunnik. Vroeg stelde dit jaar haar locatie ter beschikking om aldaar letterlijk een kijkje in de keuken te geven, hun werkwijze te bezien en hun specialiteiten te laten proeven, oa het roodkorn brood.

“Vroeg staat voor vers, ambachtelijk en lekker. Dat proef je volop in het brood. Vroeg werkt alleen met natuurzuivere ingrediënten; meel, water, desem, zout en een heel klein beetje gist. Goed brood bakken heeft tijd en passie nodig.

In de bakkerij kneedt men het deeg tot het fluweelzacht is. Na het kneden wordt het brood met de hand gevormd. Het Vroeg brood rust vervolgens urenlang zodat de natuurlijke aroma’s zich volledig kunnen ontwikkelen. Na de rijs van zo’n veertien uur, legt men het brood voorzichtig op de schieters en snijdt men het met een vlijmscherp mesje in. Het brood wordt daarna gebakken in onze oven met stenen vloer. Dat zorgt voor de lekkere knapperige korst waar Vroeg brood bekend om staat “.

Bakker Mike Onasse zorgde voor uitleg en de rondleiding; Hans Som was al druk bezig in de ovens prachtige broden van de Slaege-oogst 2015 te maken. Naderhand werden er nieuwe ideeën door hem aan de hand gedaan. Traditioneel gingen we ook nog even ‘prueven’ van het Slaege speltbier.

Wederom was het een geslaagde dag met de mogelijkheid om onderling ideeën en recepten uit te wisselen in een gemoedelijke sfeer.