Bakkersbijeenkomst 11 november 2013

De ‘Slaege’ bakkersbijeenkomst vond dit jaar plaats in de bakkerij van de heer Dick ten Broeke in Lochem.

Na een hartelijke ontvangst, vertelde Dick over de historie van zijn bakkerij, over zijn huidige wijze van werken en ondernemen en tenslotte over zijn toekomstvisie.

Tijdens de daaropvolgende presentatie, legde Jan Steverink zijn visie en plannen uit richting de dames- en heren bakkers. Tevens kwamen de bakkwaliteiten van de diverse geteelde spelt- en tarwesoorten 2013 ter sprake.

De daaropvolgende rondleiding door bakkerij Ten Broeke, deden velen terugdenken aan tijden van weleer. De winkel, uiterst klein en pittoresk nam iedereen mee terug naar de beginjaren van de 20e eeuw. De winkelinrichting stamt nog uit omsteeks 1920, maar de daarachter liggende bakkerij is zeer efficiënt en up-to-date ingericht. Daar mochten we de diverse uiterst moderne ovens bekijken, olie- en houtgestookt, en de diverse werkruimtes voor de brood- en banketbakkers.

Intussen was door onze meesterbakker Hans Som en bakker Anne ten Broeke een verrassend broodassortiment gebakken met Slaegemeel, oogst 2013. Diverse adviezen en recepten werd de Slaegebakkers aan de hand gedaan, en uiteraard werd en geproefd van het heerlijke brood. Afgesloten werd er in een ‘staande receptie’ met een fris Slaegebiertje in de hand.

Wederom was het een gezellige dag, waarbij de bakkers vele indrukken hebben opgedaan van de talrijke mogelijkheden met deze, in de Achterhoek, geteelde bakwaardige granen.